Den ena undersökningen efter den andra visar på att matematikförståelsen sviktar. Nu senast hade man tittat på hur eleverna kunde räkna uppgifterna i de nationella proven.
Matematikresultaten
“20 procent av samtliga elever i år 9 klarade inte årets nationella prov i matematik. Det är mer än dubbelt så många som när mätningarna startade 2003”. (Skolinspektionen 2012)
“Pojkar klarar matematikprovet i högre utsträckning än flickorna, och även social bakgrund återspeglas kraftigt i provresultatet. Bland elever som har föräldrar med grundskola som högsta utbildning är det hela 39 procent som inte når godkänt”. (Skolinspektionen 2012)
Skolan har misslyckats med att möjliggöra att elever, oavsett social bakgrund, ska få samma möjligheter till en bra utbildning ex i matematik. Skolan förmår inte kompensera och utjämna de sociala skillnaderna som råder.
Bild www.google.com
Vilka faktorer spelar in i matematiklärandet enligt min åsikt
# Den viktigaste faktorn är att eleverna är “utlämnade” till att sitta och räkna enskilt under tystnad stor del av matematiktiden. Med nya forskningsrön så är detta ineffektivt, föga individinriktat och minskar läraren didaktiska möjligheter.
# Läroböckerna i matematik, är fortfarande i mina ögon, konservativa och upplagda för den enskilda räkningen i för stor utsträckning. Låt vara att nu finns många inbjudande bilder, men metodiken i böckerna är övervägande gammalmodig , menar jag.
# Lärarna frånsäger sig sin profession när man ger matematikläxor som eleven ska göra hemma. Vårdnadshavare med grundskola som högsta utbildning har svårare att vägleda sina barn i matematiken. Detta är ett känt faktum i skolan som Skolinspektionen påpekat. Men skolan går på i “ullstrunporna” och låtsas som ingenting och fortsätter med bland annat läxor utan eftertanke. Det menar jag på fullt allvar.
# En del “klasslärare” i de tidigare årskurserna i grundskolan saknar djupare didaktiska kunskaper och färdigheter i matematik för åldersgruppen.
Matematikläxor
Att sitta hemma och räkna enskilt blir som nämnts tidigare ganska ineffektivt. Det är då vårdnadshavarnas skolutbildning spelar in för elevens framgång.
Att låta eleverna sitta hemma och räkna gör ju att de säkert ofta “befäster” de matematiska svårigheterna som de upplever.
Bild www.google.com
Matematiklyftet och matematiklärare
I matematiklyftet sätter man stor tilltro till att få snabba resultat genom en metod, “Learning study”. “Learning studies kan kortfattat beskrivas att lärarna (förslagsvis i ett lärarlag) inledningsvis kommer överens om ett lärandeobjekt. Det vill säga något eleverna ska kunna eller som lärargruppen vill att eleverna ska kunna relatera till kursplanemålen. Ett lärandeobjekt som sedan behandlas gemensamt av lärargruppen”. (Skolverket 2012)
Jag menar att samarbetsprojekt som initierats “utifrån” tidigare inte haft någon större genomslagskraft i verksamheten, ex projekt som tidigare matematiklyft, PBL, ITiS med flera. Vi får hoppas att detta ändras till denna gång.
Man pratar i skoldebatten, som om man hade behöriga lärare i matematik, för alla elever. Detta är förstås inte fallet om man tittar på lärarutbildningarnas innehåll. Det är här man måste förstärka kompetensen, speciellt då för lärare i de lägre årskurserna i grundskolan.
Bild www.google.com
Förskolan förväntas lösa problemen?!
Man tror också på möjligheten att börja tidigare med matematik och svenska i förskolan. De ivrigaste förespråkarna framhåller att om barnen lär sig tidigare i förskolan så ger detta positivt utslag senare under grundskolan. Men tyvärr, samma misstag igen, nu med förskollärare utan djupare ämneskompetens i matematik, ska introducera matematiken. Låt vara de absoluta grunderna, men grunderna måste introduceras med tanke på en ”matematisk” fortsättning, inte bara som en allmän “lek”.
Lösningen sitter i att byta pedagogisk metod i skolan, där gemensamma diskussioner, analyser och återkopplingar kommer mera i fokus i klassrummet. Eleverna måste tillåtas vara aktiva och medverka i förståelsen av matematiken. Läraren är som bekant inte tankeläsare när eleverna sitter tysta och räknar enskilt, kanske utan att ge något tecken från sig. Att kunna diskutera matematik med eleverna är en framgångsväg som få lärare använder regelbundet, anser jag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.