torsdag 9 januari 2020

Råd i ordningsfrågor forts. - det här får läraren göra och inte göra

Detta är de fjärde och sista inlägget om relationsproblem för den här gången. Denna gång finns som tidigare en juridisk lathund i korthet som här handlar om råd och hur läraren bör hantera några ordningsfrågor inom ett juridiskt ramverk. Någon gång måste man ta fram klara fakta för vad som gäller utan omskrivningar. 

Skolverkets jurist Frank Nordberg reder ut frågor.
Källa: Aftonbladet 2011-03-11


Kompletterande råd i ordningsfrågor


- Får läraren låsa dörren till klassrummet när lektionen börjar?
Svar: Nej. Det utestänger även elever som har legitima skäl att komma för sent. Särskilt i grundskolan är det ingen bra metod eftersom eleverna har skolplikt och rätt till undervisning.

 - Får läraren tvinga eleverna att ta av sig kepsen/ ytterkläder på lektionen?
Svar: Ja Om man i skolans ordningsregler bestämt detta. Läraren kan då hänvisa till dessa ordningsregler.

 Får läraren ge bestraffning i form av kvarsittning? (Högst en timme efter skoldagen eller 1 timme före dess början)
Svar: Ja, om eleven går i grundskolan och ”uppträder olämpligt eller gör sig skyldig till en mindre förseelse”.  Glöm inte att informera berörda. (Eleven kan åka skolskjuts, eller ha andra saker som bör regleras) 
Nej, Inte om eleven går i gymnasiet.

Får läraren låsa in eleven och lämna rummet vid kvarsittning?
Svar: Nej så är det inte tänkt att det ska fungera, det kan hända vad som helst, man har inte eleven under uppsikt som man ska ha. (Lärares tillsynsansvar gäller alltid)

 Får läraren stänga av en elev från undervisningen?
Svar: Nej, inte om eleven går i grundskolan, men skolan kan av säkerhetsskäl förlägga elevens undervisning till annan plats, exempelvis om eleven uppträder hotfullt mot andra elever eller lärare. Rådgör med rektor
Ja, om eleven går i gymnasiet. Då är avstängning i max två veckor tillåten, till exempel om en elev trakasserar andra elever. Gymnasieelever kan också förvisas från skolan i tre terminer, men då måste det finnas goda grunder. Eleven kan vara dömd för brott till exempel. Förvisning ur gymnasieskolan kan överklagas hos länsrätten.

 Får läraren kalla eleverna för "skitungar"?
Svar: Nej, det bör man definitivt inte göra. Även om det är skämtsamt och inte illa ment så ska man passa sig. Läraren får aldrig kränka en elev. Om en elev känner sig kränkt ska man säga ifrån, först till läraren. Hjälper inte det kan man gå till rektor och hjälper inte det heller ska man anmäla det till Skolverket som är tillsynsmyndighet över skolan.

 Får lärare vägra att låta eleverna gå på toaletten?
Svar: Nej. Alla har rätt att gå på toaletten.
Men Om det är alldeles uppenbart att eleven upprepat vill smita eller sabotera undervisningen kan det vara befogat att läraren säger nej

- .Får läraren dela ut guldstjärnor?
Svar: Ja, det ser jag inget hinder i

 Får läraren tvinga elever att äta upp maten?
Svar: Nej, det är en form av fysiskt tvång och låter väldigt tveksamt. Däremot har skolan en fostrande uppgift och det är nog vanligt att man uppmanas äta upp det man tar, men att använda tvång är fel. (Världens brist på resurser kan var en utgångspunkt för diskussion om detta)

 Får läraren uttala en elevs bristande kunskaper inför en annan?
Svar: Nej, det är kränkande.

 Får en lärare svära i klassrummet?
Svar: Det är inte förbjudet, men läraren ska vara en förebild för eleverna så det är inte bra

-  Får lärare öppna och undersöka ett elevskåp/skolbänk?
Svar: Ja, det kan man få göra, men inte bakom elevens rygg. Eleven ska vara informerad om att skåpet/bänken är till låns för skoländamål. Villkoren ska vara klara och eleven ska beredas tillfälle att närvara.

När det gäller elevens personliga saker som kläder, väskor eller annat så är svaret Nej om undersökning. I skolbänken finns ofta personliga saker som pennskrin, burkar/lådor och annat som är elevens personliga egendom. 

Detta var några inlägg om ordningsproblem i skolan. Råd som vill hjälpa till i skolvardagen. De flesta råden är klara för alla lärare, men det kan vara bra med en påminnelse och uppdatering.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.