torsdag 28 februari 2019

Åldersblandade elevgrupper är ingen pedagogisk metod

Alltför ofta ser man tillbaka i skolans historia för att hitta lösningen på undervisningens problematik. Då kan man ta till åldersblandad undervisning och prisar den för att vara en "metod" som löser mycket.

Tidigare talade man om olika skolformer, A och B, där A stod för elever från en åk per klass och B med olika beteckningar, som klasser med flera årskurser i samma klassrum. B-form användes främst på landet eftersom man ofta inte kunde arbeta i A-form med för få elever.

Rubriken på detta inlägg är "Åldersblandade elevgrupper är ingen pedagogisk metod". Med det menar jag att man måste även nu se till vad som var ursprunget för skolformen. Jag själv har arbetat med åldersblandade grupper i mer än 20 år, så jag känner väl till de problem som kan uppstå.


Bilder www.google.com

Åldersblandade grupper i ett historiskt perspektiv.
Att åldersblandad undervisning har kommit på modet igen är bl a ”romantiska” föreställningar av Lancasterskolans idé som myntades av Joseph Lancaster (1778-1836)  Här har den åldersblandade undervisningen sina rötter.

Denna skolform hade 
ursprungligen två syften:

1. Att undervisa så många elever som möjligt med så få lärare som möjligt.

2. Växelundervisning, där äldre elever skulle tas i anspråk för att undervisa yngre.
(Monitorundervisning)

Att åldersblandade grupper kommer i dagen då och då har faktiskt mycket att göra med de ursprungliga syftena menar jag. Man ser då bland annat ekonomiska motiv genom att man kan skapa jämstora klasser, genom att slå ihop elevgrupper. Nu har vi tider som liknar de som fanns i skolans barndom, med brist på lärare. Gör man den åldersblandade sammansättningen oreflekterat så kommer problemen ganska omgående, menar jag av egen erfarenhet.

När man tror att man ser "fördelarna" så förstår man att man då och då  trott att  åldersblandade grupper är lösningen:

* Så få lärare som möjligt
* Bättre utnyttjande av skollokalerna genom att man fyller på.
* Stor jämn bemanning i klassgrupperna över läsåren.
* Man styr de olika åldersgrupperna dit där det finns plats.
* Äldre elever kan få ta hand om en del av vad speciallärarna skulle göra

B-formen och problemen
De flesta som arbetat i B-form vet att avståndet mellan åldrarna i grupperna spelar den största rollen när det gäller att få problem. Detta exempel kan visa detta, man lade samman en 3:a med en 4 - 6:a för att skapa en "ekonomisk enhet". Redan efter inskolningen började problemen som i slutänden fordrade en lärare till för åk 3-eleverna, samt för de som behövde särskilt stöd. Mognaden och förmågan fällde avgörandet inom ett par veckor.


Det finns en romantisk pedagogisk tanke bakom dessa sammanslagningar också. Man menade att då kunde de äldre eleverna hjälpa de yngre. Vi ser den gamla Lancesterskolan igen och tanken bakom den. Visst kan äldre elever hjälpa yngre, men om man gör ett system av detta, så kommer de äldre eleverna att förlora stora delar av sin egen 
skolgång.




Under den romantiska ytan ligger flera faktorer. För att en åldersblandad klass ska kunna fungera så ligger en stor portion detaljplanering, i verkligheten en verksamhetsstyrning Detta sker genom olika schema för dagen eller elevens egen planering med stöd av läraren. I åldersblandade grupper kan man inte göra så mycket spontant, som man kan när alla elever har samma ålder. Med flera åldrar i klassrummet måste man även planera "spontana saker", menar jag.

Även om man använder en timplan, en flexibel sådan eller är utan timplan, så måste elevens "självverksamhet" skapas, då läraren ofta måste arbeta inriktat på en grupp, exvis engelska för åk 6. Under denna tid måste skolverksamheten fungera parallellt genom att eleverna själva arbetar med det de ska göra eller har planerat.

För att kunna ha t ex en längre genomgång i matematik med dialog för åk 5-6 så använder man sig av ämnesväxling, där övriga elever då t.ex skriv- och lästränar. På så sätt stör övrig verksamhet inte själva genomgången. Det finns flera andra sätt att se på åldersblandad undervisning och den metodik denna kräver.   Vill du veta mera om B-form?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.