torsdag 8 mars 2012

Lärarlegitimationen sänker lärarnas status?

Läraryrket ska vara öppet för nytänkande och inte stängas in. Därför är legitimation ett steg i fel riktning, menar framtidsanalytikern Troed Troedson 2012-02-29.

Han säger vidare:
”När man sätter staket kring sitt yrke på det viset så talar man om att yrket behöver skyddas. Och något som behöver skyddas är något som inte är starkt nog att klara sig självt”.

Jag har också menat att lärarlegitimationen pekar på fel saker. Man tror att bristerna ligger i ämneskunskaperna, när det istället är i didaktik och ledarskap för de flesta lärare. Att vara lärare i vår tid ställer stora krav på flexibilitet, elevintresse och elevmedverkan i utbildningen. Har man inte de pedagogiska redskap som behövs för detta, så hjälper inga ämneskunskaper i världen.

“Jag vill visa hur viktiga de grundläggande förändringarna i samhället och i samhällsklimatet är för vilka lösningar på problem som är möjliga. Man kan inte föreslå lösningar som inte harmonierar med de långsiktiga förändringarna. De fungerar inte. För det mesta tänker vi för snävt när vi letar lösningar. Men vi måste se helheten i förändringarna” Troed Troedson 2012-02-29 .

legitimation1

Flertalet av skolministerns förslag är “gammal skåpmat”, dvs de har prövats förut i en annan tid.  (Detta har jag skrivit om i några inlägg tidigare också.) Troed Troedson sätter fingern på den springande punkten. Man måste se den nuvarande verkligheten och inte försöka påtvinga gamla lösningar i vår tid, det förstår de flesta.

Många lärare har haft tvivel om lärarlegitimationen vara eller inte vara. Jag menar, att denna “projektverkstad” som skolministern driver är precis densamma som han anklagar tidigare skolpolitiker för. Det där med att kasta sten, när man själv sitter i glashus är ingen bra idé

Många åtgärder görs nu för att hägna in lärarnas hela arbetstid och varande i skolan. Det stora syftet som uttalats är att de ska sitta tillsammans och planera verksamheten. Som lärare vet jag att inga planer i världen kan själva genomföra lektioner. Har man inte som lärare de pedagogiska verktygen så nyttar inga planer i världen.

legitimation

“Lärarlegitimationen är ett exempel på en ny box som drar upp gränser och hindrar kreativitet. Det handlar i stället om att kunna koppla ihop fakta och sammanhang på ett nytt sätt, det vill säga att integrera olika aspekter”. Troed Troedson 2012-02-29

Att göra lärare till “kontorspersonal” hindrar effektivt den kreativitet som behövs för en god undervisning.  Att schemamässigt ruta in stunder på dagen då man ska vara kreativ, det är ingen framgångsväg.

Som lärare vet jag att de stora idéerna kommer oftast när man gör något annat, ex när man kommit hem vid kaffekoppen. Ibland “biter man sig själv i tummen”, genom att styra för mycket med lärares “göranden och låtanden” från ex skolledarhåll. Åtskilliga är de timmarna ägnas åt sociala samtal som inte har något med skolan att göra, åtminstone vad min erfarenhet säger mig. Flera lärare kan ha lite svårare att “ladda om” direkt efter en arbetsdag fylld med lektioner,elevkontakter, det måste man vara medveten om. Vi är ju alla olika som personer. Här har man dock samma syn som på eleverna – alla är lika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.