söndag 4 mars 2012

Lärares arbetstid – en studie för Lärarförbundet

Lärarförbundet har initierat  en intressant studie över lärares arbetstid och dess innehåll. Man tittar i den på kvalificerande arbeta och “bortfall av tid”. En faktor som är viktig i sammanhanget är att lärares arbetstid i många stycken är mera detaljstyrd än i många andra yrken.

Ett kännetecken i lärares profession är förekomsten av synkront arbete. Det innebär att läraren upprätthåller fler än en aktivitet samtidigt.

“Studien visar hur stor del av tiden mellan 07.00 och 17.00 som lärarna använder för arbete utanför planerad undervisning. Studien omfattar tre typer av arbete. Dessa är kvalificerande lärararbete, semikvalificerandelärararbete och okvalificerande lärararbete. Den fjärde huvudkategorin rast. Rast utgör sammantaget 9 % av arbetsti9den för de undersökta lärarna”. (Lärarförbundet 2006)

Undersökningsgrupp
Tabell   Antal tjänsteår i yrket och skolformTabell1

Kvalificerande arbete
Omfattar lektioner och pedagogiskt arbete i anslutning till dessa.

Okvalificerande arbete (aktiviteter utanför undervisningen)

image

Semikvalificerande arbete  (Föräldrakontakter, oplanerad undervisning – ex hjälp till elev i kafeterian)

image

Sammanställning av total arbetstid i studien

imageTabellerna hämtade från studien “Kvalificerande arbete  – lärares vardagliga arbete som bas för lärarprofessionens autonomi” (Lärarförbundet 2006)

Studien är intressant, då den belyser lärararbetets beståndsdelar. Problemet för lärarna är att visa vad som händer under skolveckorna. Få yrken innehåller så många “osynliga delar” som måste göras, men som nästan aldrig redovisas i diskussioner om läraryrket. Studien var för mig helt okänd, kanske kan den bidra till mera förståelse hos allmänheten om den blir känd, ex i en löneförhandling.

När man som allmänhet jämför lärarens lektionsmängd mot ett annat yrkes arbetstid, så hörs ibland vanvördigt att lärarna bara arbetar “halvtid”. Studien har på ett förtjänstfullt sätt tydliggjort vad som lärarens arbete består av. Som lärare kan jag säga att jag helt känner igen mig i studiens beskrivningar.

En intressant aspekt hade varit att ta hänsyn till klasstorlek och population med och utan resurs. Detta då arbetsbelastningen nästan alltid blir avsevärd större med större klasser. Ska samma lön utgå för en klass på 12 elever och en på 30 elever? Ska lönen kunna förändras beroende på vilken arbetsbelastning läraren har varje år? Intressanta frågor.

Studiens validitet*
”En del av studiens resonemang kring validitet bygger på en diskussion kring vad vi kallar närhet (closeness)(närhet)” (Brante/Aili/Ottosson/Nilsson, 2004).

“Via en nästan 2-årig dialog med projektlärare har vi som forskare
utvecklat en förståelse för lärararbetets villkor som underlättar
utformandet av studiens upplägg”.
(
Studie Lärarförbundet 2006)

Att göra denna typ av studier är en grannlaga uppgift och till vissa delar svår då ett antal lärare med egna ord ska beskriva sina arbetsdagar.

* Validitet kan generellt sägas vara att man verkligen mäter det man vill mäta

Läs hela studien här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.