torsdag 6 oktober 2016

En skola i tiden?

När man diskuterar skolan och skolans innehåll, så finns inga patentlösningar. Men en fråga måste ändå ställas. Varför har skolresultaten försämrats? Tittar man på skolan utifrån så ser man med säkerhet inte de problem som skapats. Jag menar på allvar att man skapat sämre förutsättningar för att eleverna ska lyckas i skolan. Det kan verka lite förmätet, men jag ser ett mönster som jag menar är genomgående.

Jag kan konstatera att för varje ny generation elever som inträder i skolan, så får vi elever med bättre kunskaper om världen och en grundläggande omvärldsorientering. De har sedan barnsben haft de tekniska möjligheterna i sin hand, för information och kommunikation.Två frågor till; Varför presterar dessa elever sämre än tidigare generationer i skolan? Efterfrågas minneskunskaper och statiska fakta i vår föränderliga värld som en tillgång?


Bild www.google.com

"Vems är felet"?
Om eleverna har bättre förutsättningar än tidigare elever, så finns en motsättning här som inte borde finnas. Skolan och skolpolitiker har oftast fokuserat på eleverna om något gått snett i skolan. Så även denna gång då man fokuserat på några ämnen och givit dessa mera tid. Detta gör man osett utan att fråga sig det viktigaste. "Vad gör man på matematiklektionerna? Lösningen på problemet är ju inte att göra som vanligt på flera lektioner.

Skolproblemen
Jag vill påstå att problemen ligger i skolans organisation och det som sitter i "skolans väggar", dvs "så här har vi alltid gjort". Då det begav sig hade Sverige bara en TV-kanal med begränsade sändningar, tre radiokanaler och spritduplikatorer i skolan. Om man jämför med dagens situation med TV-program dygnet runt, mobiltelefoner, surfplattor och datorer, där man når hela världens utbud så blir det ändå konstigare. Att inte dra den slutsatsen i skolan att alla nya möjligheter tillför skolan "muskler" blir förvånande.


Pedagogiska problem
Jag menar att skolans försämrade resultat grundar sig i tiden och tidsandan. Man kan inte alltid använda pedagogik som har sina rötter i grundskolans barndom på 1960-talet. Det då inte sagt att det inte finns bra saker där. Men man måste följa med tiden om man ska lyckas.


För 10 år sedan var jag på ett seminarium om framtidens skola. Föreläsare var Sveriges främsta framtidsforskare. Där presenterades en bild som har följt mig under åren. Forskarna visade på samhällets snabba utveckling och jämförde denna med skolans utveckling genom en enkel bild som i all sin enkelhet är en sann bild menar jag, då som nu.


Konserverad skola
Första gången man ser bilden, så kanske man värjer sig och ser en nidbild. När man tittar på den igen så ser man säkert vad som hänt under årens lopp. Skolan har genom åren varit konserverande, genom att alla tidigare generationer måste känna igen sin egen skola för att inte bli  oroliga. Detta för att man ska ha "fast mark" under fötterna. Många gånger har jag fått frågan från föräldrar, lär man sig multiplikationstabellen nu?, lär man sig läsa på det "gamla" sättet? Ja alla lärare har säkert fått frågorna många gånger.

Om man tittar på bilden så finns, menar jag, en del av skolans problem här. Dagens elever lever i två världar vitt skilda från varandra. En värld där man bland annat förbjuder mobiltelefoner och en värld där man fritt kan utnyttja tekniken. Inom skolan väggar finns skolans ideal, medel och metoder som begränsar dagens elever och väljer bort stora delar av de nutida möjligheterna.

En förklaring till att skolan i många stycken står och "stampar" är att skolhuvudmännen i stort sett övergivit lärarna. Genom att inte prioritera personlig kvalificerad kompetensutveckling som läraravtalen föreskriver, så är även detta konserverande. Det duger inte att då pliktskyldigt samla alla lärarna för en gemensam studiedag, vars innehåll bara berör några få, bara för att det blir billigt.

Jag anknyter till framtidsseminariet igen. På slutet av föreläsningen ställde föreläsaren den avgörande frågan; Om ni skulle vara elever, skulle ni tycka att den där gropen skulle vara inspirerande och meningsfull?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.