Man har nu äntligen förstått att det inte är “fel” på eleverna utan på skolan. Den eviga frågan dyker alltid upp igen när man måste ompröva, “ska man anpassa eleven till skolan eller skolan till eleven”. Det är ju faktiskt det senare som alltid måste gälla.
Man har också tydligen förstått att inget kan bestå om det inte finns en god och solid grund att stå på. Detta gäller hus och i högsta grad utbildning. Genom grundkunskaperna ska man lära vidare, det var så skolan var tänkt att fungera.
Under ett antal år har man fokuserat på den senare delen av grundskolan, då man inrättade lärarutbildningen med tidigarelärare 1-7 och senarelärare 4-9. Det blev automatiskt så när tidigarelärarna skulle förstärka sina ämneskunskaper för att undervisa upp till och med åk 7. Detta var en lärarutbildning som skulle svara mot skolans organisation? En organisation som i verkligheten förblev densamma som tidigare, men väl utan benämningen lågstadium, mellanstadium och högstadium, men då med år 1-3, år 4-6 och år 7-9 i de flesta skolor, alltså ingen reell förändring alls. En modell som följer barnets utvecklingsstadier överger man inte om man är en god pedagog.
Man har tydligen i teorin trott att början på skolan inte är så noga med, då man inrättade detta lärarsystem. Lågstadieläraren var ju experten på läs- och skrivinlärning samt grundläggande matematik. I lågstadielärarens sfär låg det totala omhändertagandet av barnen, då de hade gedigna kunskaper om barn och barns möjligheter till lärande och utveckling efter ålder. Lite av dessa “expertkunskaper” gick förlorade i det nuvarande lärarsystemet då man fokuserade uppåt i skolsystemet.
Nu aviserar man stolt att lågstadielärarutbildningen kommer tillbaka, men vilken lågstadielärarutbildning kan man då fråga sig. Går man bara på den teoretiska vägen så riskerar man att fuska bort det hela. De “gamla” lågstadielärarna använde optimala didaktiska metoder som var teoretiska-praktiska och laborativa för att fånga upp alla elever,inte bara de teoretiskt begåvade. Det var framgångsrika metoder det kan historien utvisa.
Jag drar mig till minnes vad ett undervisningsråd på Skolverket sa på en konferens, när han skulle svara på frågan varför skolresultaten blivit sämre. Han sa “Det är för få gamla lågstadielärare kvar i skolan”. Jag tror att han slog huvudet på spiken vilket dagens aviserade åtgärd visar. Vi måste ha fler experter på läs- och skrivinlärning och grundläggande matematik för att nå framgång för alla elever.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.