Efter ett idogt letande efter kriterier för “skicklig lärare”, så börjar åtminstone jag se något ljus vid horisonten. Uppsala universitet är först ut, där rektor Anders Hallberg beskriver hur man tänkt. Dock måsta man ta en funderare på om varje lärosäte eller skola ska ha egna kriterier på vad en skicklig lärare är. Då begreppet först myntades av arbetsgivarna, så har de förstås ett ansvar att säga “B” i frågan, kan man tycka. Rättssäkerheten måste upprätthållas till varje pris.
“I tisdags fattade rektor Anders Hallberg beslut om att Uppsala universitet som första kompletta lärosäte i landet inför ett universitetsgemensamt system för att premiera pedagogiskt skicklighet. Särskilt pedagogiskt välmeriterade lärare kan från årsskiftet få titeln excellent lärare och ett lönelyft efter bedömning enligt beslutade riktlinjer” 2011-12-08.
“Att skapa incitament för lärarna att satsa på pedagogisk utveckling är ett viktigt steg för att öka kvaliteten i undervisningen och för att Uppsala universitet ska kunna förbli det ledande universitet vi är”, säger rektor Anders Hallberg.
Då återstår alltid det jordnära arbetet att bestämma vilka kriterier som man ska ta hänsyn till. De får naturligtvis inte vara “hemliga” för då finns ingen “ribba” att sträva mot.
När man ska bedöma om en lärare är skicklig, så beskriver man nu ofta hur läraren hanterar elevgruppen, behärskar sitt ämne, att hon/han använder beprövade pedagogiska metoder mm. Har man denna syn på vad en skicklig lärare är, så missar man den vetenskapliga och pedagogiska “överbyggnaden” och stannar på ett “praktiskt plan” och bara tittar på hur undervisningen genomförs.
Att genomföra lektioner på ett bra sätt behöver inte alltid betyda att de kvalitativt håller hög klass, eller finns i en väl avvägd lärogång för eleverna.
Genomförandet är förstås till viss del ett resultat av lärarens förmåga och teoretiska bakgrund. “Fallenhet” gör att man kan genomföra lektioner på ett funktionellt sätt, men det säger ofta inget om vad läraren har för fördjupande pedagogiska kunskaper utöver den basnivå man skaffar sig på en grundläggande lärarutbildning. För en “skicklig lärare” är denna basnivå helt otillräcklig, menar jag. Här måste man söka en “högre” väl dokumenterad nivå som då innefattar “djupare” didaktiskt kunnande.
Ett bara titta efter godtyckliga“tecken” hos den enskilde blir inte särskilt väl mottaget av andra lärare och inte heller rättssäkert. Risken är stor att även detta blir godtycke, som så mycket annat tyckande. Om detta sedan kopplas ihop med lön kan det bli rent förödande för arbetsmiljön på en skola, om man inte ser någon konkret linje i hela hanteringen, anser jag..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.