Rubriken är hämtad från SKL:s hemsida, där man redogör för läraravtalets utfall. Man säger vidare:
“Vi är mycket nöjda att efter denna utdragna förhandling ha fått till ett längre avtal som ger oss lugn och ro och möjlighet att tillsammans koncentrera oss på viktiga utvecklingsfrågor i skolan. Det tjänar både elever och lärare på”, säger ordföranden för SKL:s förhandlingsdelegation, Ingela Gardner Sundström.
Man poängterar från SKL att man nu kan koncentrera sig på viktiga utvecklingsfrågor och att få lugn och ro med ett fyraårigt avtal. Man kan undra hur skolan kommer att utvecklas med dessa troligt måttliga löneökningar för “B-lärarna”? (de lärare som inte kommer att omfattas av kraftiga lönelyft, dvs “övriga lärare”, alltså inte “bra lärare” enligt SKL – min kommentar).
Efter denna kalldusch, så “spottar alla säkert i nävarna” för att ta krafttag för att utveckla svensk skola. Precis som skolministern och SKL vill. Eller ska lärarna arbeta så mycket som man har lön för, det är förstås frågan? Hoppet är ju det sista som överger människan sägs det.
Bild www.google.com
“Inslaget med sifferlösa år ger ett efterlängtat utrymme för lokal lönebildning och möjlighet att satsa särskilt på skickliga lärare. Vi hoppas att det ska leda till en ökad lönedifferentiering bland lärarna där goda insatser premieras”, säger Ingela Gardner Sundström.
Utslaget per lärare ger det nya avtalet en genomsnittlig löneökning på 3 700 kronor de närmsta fyra åren säger man från SKL. Men samtidigt säger man att man vill ha en ökad lönedifferentiering bland lärarna där goda insatser premieras.
Detta betyder i klartext att flertalet lärare troligen kanske kommer att hamna långt från 3700 kr. Att prata om en genomsnittlig löneökning , som SKL gör, är enligt mitt sätt att se – bara en dimridå.
Bild www.google.com
SKL har aldrig haft ambitionen att avlöna alla lärare lika, det säger man rent ut. Detta måste man alltid ha i minnet, när man pratar löner bland annat för lärarna. Man hänvisar till avtalet för år 3 och 4, där lokal lönebildning skall komma till stånd. Ganska många kommuner är vad man brukar kalla “fattiga” med en ansträngd ekonomi. Hur mycket lokala pengar kan dessa då skjuta till för ökade löner?
“Utöver lönenivåerna har SKL och lärarorganisationerna enats om att tillsätta en partsgemensam arbetsgrupp för att se över arbetet med individuell och differentierad lön”. SKL: s hemsida.
Kommer lärarförbunden att än en gång “sitta i SKL:s knä”, kan man undra?
Jag kan väl till sist konstatera att verklighetsbeskrivningen skiljer sig åt, vad SKL anser och vad många lärare anser. *
* Detta var mitt tredje och sista inlägg i anslutning till läraravtalet 2012
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.