torsdag 15 november 2012

IKT-tekniken kommer inte att förändra skolans pedagogik säger skolforskarna.

Datorer har funnits i svensk skola allmänt sedan 15-20 år tillbaka. Då när man förde in datorerna så var syftet att förändra och modernisera skolan för att få en skola i tiden som skulle “matcha” samhället. Denna förändring har i stort sett uteblivit eller påverkat skolan mycket marginellt.

Projektet “Den nya lärarrollen”
År 1999 sjösattes ett stort landsomfattande projekt, ITiS, (Informationstekniken i skolan). Syftet var att introducera den “nya lärarrollen”, som man behövde for att låta datorerna bli ett arbetsredskap på nya villkor i skolan. “Belöningen” för att ha deltagit i projektet, var att lärarna skulle få tillgång till en egen dator för att använda i lärararbetet. I folkmun blev då ITiS-projektet ett dataprojekt som skymde det man ville åstadkomma. Att träna lärarna att pedagogiskt arbeta på nya sätt.

image

Resultatet av ITiS blev för de flesta bara spår i sanden, som snart inte syntes alls. Man återgick till de gamla vanliga metoderna som man använt före projektet, med den skillnaden att nu hade man en dator hemma för eget bruk. De flesta ITiS-datorer hamnade just hemma och inte på arbetsplatsen.

IT-debatten
I IT-debatten märktes samtidigt övertoner om datorernas tänkta inverkan i skolarbetet:
”Eleverna lär sig snabbare, bättre och med mindre lärarledd undervisning om vi satsar på informationstekniken. Dessutom behöver de inte vara i skolan särskilt mycket”. (Struck 1996)

Det man glömde bort i sin iver vad skolans andra uppgift var, att passa barn/ elever medan deras föräldrar arbetar. Många blev oroliga och undrade var eleverna skulle vara när de inte behövde vara i skolan för sitt lärande. Den norska samhällsforskaren Nils Christie uttryckte detta drastiskt.

Nils Christie sa redan på 1970-talet: “Skolan är framför allt en förvaringsplats, ett sätt att hålla barnen ur vägen. De unga är inte inlemmade i samhället. Det vore nästan omöjligt att leva som vi gör i Västerlandet om vi inte kunde stoppa undan dem i skolorna”

IKT-teknikens inverkan i skolan
Flera skolforskare har studerat hur IKT-tekniken påverkat de pedagogiska metoderna och sättet att undervisa över tid.
(Tengström 1997 s 9)
“Enligt min uppfattning kommer IT snart att odramatiskt inordna sig bland skolans övriga hjälpmedel för att lösa det klassiska problemet med inlärning av svåra ting”.

(Olson and Miller 1992, Miller and Olson 1994) “Att tekniken i sig förändrar skolan, är en alltför teknikdeterministisk uppfattning. Lärarens undervisningsstil och uppfattning om pedagogik är det som bestämmer undervisningen, ej tillgång till eller användning av teknik”.

“De stora förväntningar man haft på användningen av persondatorer i skolan och deras förmåga att höja kvalitet och förbättra inlärning har inte infriats”,(Cochran-Smith 1991)( De Corte and Weinert 1996)

Jag såg i de ljusa stunderna och trodde, att lärarna skulle se möjligheterna med IKT-tekniken och att de sedan skulle anträda en nyskapande väg. Flera med mig blev besvikna. Forskarna är ganska eniga om att vi inte kommer att se någon “ny lärarroll genom tekniken” bara för att vi har datorer i klassrummen och på lärararbetsplatserna.

Några har lyckats
Hur kan det komma sig att man ändå lyckats på några ställen? Studier har visat, att man redan innan datorerna kom in i skolan i större mängd, så arbetade man på framgångsrika skolor med elevaktiva metoder, med elevers medbestämmande, med forskningsmetoder och andra undersökande arbetssätt. Man hade grundlagt det nya sättet att arbeta elevaktivt redan tidigare. Datorerna blev sedan ett kraftfullt arbetsredskap som man kunde använda.

Den svaga punkten
Jag har i flera inlägg konstaterat att den svaga punkten i svensk skola för förändring är lärarna. Om man håller fast vid gammal metodik och gammal didaktik, så kommer datorerna med tiden att bli allt dammigare. Jag kan väl till sist konstatera att det alltså inte är bristen på resurser, eller eleverna som är “bromsklotsarna” i skolan i gemen. Att de är hinder gör man mycket ofta gällande från “pedagogiskt” håll, vilket inte stämmer med verkligheten.
En modern skola står och faller med lärarna. Nu måste det vara dags att sätta lärarna på skolbänken igen, för att ge eleverna största möjliga stöd i de moderna elevaktiva arbetssätten och hanterandet av kraftfulla verktyg som datorn.

Läs sammanställningen “Informationstekniken i skolan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.