torsdag 1 mars 2018

I backspegeln

Det är alltid intressant att titta i backspegeln. Att tolka saker som för dig verkar vara glasklara kan för någon annan bli något helt annat. Så här så man om lärarnas löner 2012:

Håkan Sörman  (SKL Sveriges kommuner och landsting)
”2012 var också året då vi nådde goda resultat i avtalsrörelsen. Det fyraåriga läraravtalet ger oss nu tid att satsa på skolans utveckling samtidigt som lärarna fick ett historiskt bra avtal, men den slutliga effekten av avtalet hänger på vad som nu sker ute i kommunerna.”

Mathias Åström(Lärarförbundets förhandlingschef)
”Här finns kommuner som bara gör det de måste, och lägger sig på avtalets lägsta nivå. Ungefär hälften av de 136 kommunerna ger 4,2 procent till lärarna i år. Fortfarande återstår ett stort antal kommuner som ännu inte är klara med årets löneöversyner.”

Bilder www.google.com

Då 2012 sa man från SKL  att det fyraåriga läraravtalet ger oss nu tid att satsa på skolans utveckling samtidigt som lärarna fick ett historiskt bra avtal. Allt är relativt här i världen om man bara ser på läraravtalet, men övriga på arbetsmarknaden tillfördes också löneökningar. Att man kunde uttrycka att lärarna har fått ett historiskt bra avtal berodde på att man startade från en låg punkt.

Det som motverkar den bilden av väl betalda lärare 2018 är den löneglidning som finns med individuellt varierande löner, där några få kan förhandla sig till högre lön på bekostad av andra. Det som är allra svårast är att stödja de lärare som är tysta, som inte kan framhålla sig själva. Så länge man mäter den framgångsrike och sätter mallen efter honom/henne så kommer problemet att finnas kvar.

Bakgrunden är förstås förstelärarreformen, lärarlönelyftet som legitimerat att man "belönar" några få och lovar att resterande lärare också ska få detta men då efter några år. Löften som inte är värda något om de inte faller ut. Att man gör detta genom att särskilja lärare är det stora misstaget. Genom att benämna lärare som duktiga eller som "vanlig" lärare, underförstått lärare som inte håller måttet är menar jag lite av en skev människosyn. Det är ju sällan rektorer har hela bilden av lärarens vardag.



Bilden av lärarens vardag och bilden av lärarens lön styrs inte av de som belönas bäst. Säkert har studenter större kontaktyta i samhället än bara det som presenteras som "solsidan". Att det är så avspeglas säkert i det antal som kan tänka sig att bli lärare. Ännu har vi inte sett något reellt trendbrott.

Jag tror också att bristen på nytänkande, det stora antal obehöriga komplicerar bilden. Ännu har jag inte sett något initiativ från skolans myndigheter eller regeringen. Det är bara mer av samma sort. Bilden man vill förmedla om att lärarna nu har "högre" löner måste fall sönder eftersom man inte ser någon rusning till universiteten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.